Kamperen is al jaren met stip de populairste vakantievorm onder Nederlanders in Zuid Zweden. De campingbezetting nam een vanzelfsprekende duik tijdens de twee Corona-jaren. De massale terugkeer van de Nederlandse kampeerder in Zuid-Zweden onderstreept de populariteit van de regio’s Skåne, Småland, Blekinge en Halland als kampeerbestemmingen.
Het nieuwe kampeerseizoen in Zuid-Zweden heeft een flink aantal nieuwe ontwikkelingen in petto en kenmerkt zich door een breed aanbod, gericht op verschillende soorten kampeerders. Eén ding houden alle kampeerontwikkelingen gemeen: de natuur staat centraal.
Kamperen in stijl: glamping
Deze zomer opent Julared Glamping bij Hagårds Lagård. Hier overnacht je met uitzicht op de sterrenhemel en word je wakker in de groene bossen van Småland. Twee bolvormige tenten staan op het erf van van de familieboerderij Julared die dateert uit de 17e eeuw. De boerderij en bijbehorende glampingtenten worden nog altijd volledig gerund door de familie Hagård. De nieuwe glampingtenten zijn van alle gemakken voorzien, waaronder een kingsizebed en slaapbank voor maximaal twee kinderen. Ook op het eiland Ven – gelegen in de Sont tussen Denemarken en Zweden – kun je prima kamperen in stijl. Bij Camp Ven kun je terecht in luxe safaritenten met comfortabele hotelbedden. Zelfs voor het ontbijt hoef je hier niet te zorgen. Overdag kun je heerlijk uitwaaien op het groene eiland dat op korte afstand per boot ligt van Landskrona.
Foto: Julared Glamping
Back to nature kamperen: de natuur van Skåne
Dwars door de zuidelijke regio Skåne loopt de 1.300 kilometer lange wandelroute Skåneleden. Direct langs de route ten noorden van Helsingborg ligt Lägerplats Domsten. Verwacht hier geen luxe sanitaire voorzieningen of entertainment team, hier zet je je tent neer in het midden van het bos, neem je een duik in nabijgelegen water en bereid je je maaltijd op open vuur. De overkapping en de vuurplaats zijn het hele jaar door geopend. Ook in Nyrups Natuurhotell in Höör sta je in directe verbinding met de natuur. Zo ongeveer alles vindt hier buiten plaats: koken, douchen en alle overige activiteiten. Alleen slapen doe je in een unieke yurt tussen de bomen. De focus ligt op een intense natuurbeleving midden in het bos, zonder elektriciteit, stromend water of wifi.
Kamperen met de auto: de ideale route in Halland
De lange kustlijn van Halland staat bekend om z’n eindeloze zandstranden en groene achterland. Dit zuidwestelijke deel van Zweden biedt volop campings, maar de echte kustkampeerder volgt gewoon van zuid naar noord de kustweg. Als je vanuit het zuiden Halland binnenrijdt, is het pittoreske Laholm de eerste stad die je tegenkomt. Voor de kust ligt de badplaats Mellbystrand met gelijknamige camping. De camping ligt direct aan 12 km eindeloos zandstrand en de verkoelende golven van Laholmsbukten. Vervolg je weg via Hallands Kustväg, de prachtige kustweg tussen Halmstad en Falkenberg, en kampeer met uitzicht op zee op een van de mooiste plekken van Halland op Ugglarps Camping. Of overnacht op de populaire familiecamping Haverdals, op loopafstand van het zachte zandstrand met ondiep helderblauw water en hoge duinen.
Foto: Kust Halland bij Steninge/Caroline Andersson
Duurzaam kamperen in Åsnen National Park
Het meer Åsnen in Småland is een uniek stukje Zweden met 700 kilometer aan kustlijn en meer dan duizend eilandjes. In het noordelijke deel van het meer vind je Åsnen National Park, favoriet bij natuurliefhebbers. Om de natuur zo min mogelijk te belasten kun je net buiten het park op een duurzame manier vakantie vieren. Nieuw dit jaar zijn de e-bikes van Destination Åsnen waarmee je de omgeving rond het meer Åsnen kunt ontdekken. De fietsverhuur werkt volgens een drop-on drop-off systeem, waarmee je de fiets op verschillende punten kunt achterlaten of oppikken. Fietsen kunnen vooraf online geboekt worden. Kamperen is mogelijk op de ruim 11 campings rond het meer van Åsnen, net buiten de grenzen van het nationaal park. Naast kamperen met de tent, kun je kampeerhutten en stuga’s huren op de campings Urshult, Torne en Getnö Lake Åsnen Resort. Wil je echt terug naar de basis, overnacht dan op Hätteboda Wilderness Camping, een wilderniscamping die z’n naam eer aan doet. Hier overnacht je in een decor van geurige naaldbomen en heldere meertjes, maar zonder elektriciteit of stromend water.
Familiekamperen in het decor van Astrid Lindgren
Vimmerby, de geboorteplaats van schrijfster Astrid Lindgren, is een ideale bestemming voor families met kinderen. Hier vind je niet alleen het populaire themapark Astrid Lindgrens Wereld, maar ook het elandenpark Virum Älgpark en het hoogste klimpark van Scandinavië Vimmerby Adventure. De omgeving met de typerende rode huisjes en eindeloze bossen en meren ademt de sfeer van Pippi Langkous uit, maar is ook een heerlijke natuurbestemming. Vimmerby Camping is direct gelegen aan het meer Nossen, net buiten het stadscentrum. Ook bij Norje Boke Camping aan de kust van Blekinge gaan de kinderen zich uitstekend vermaken. Hier vind je veel activiteiten die in het teken staan van piraten en Pippi. Liever de rust opzoeken? Ook dat kan hier prima: de archipel van Blekinge met tientallen eilandjes ligt zo goed als voor de deur.
Kamperen in een historische setting
Op fietsafstand van de UNESCO werelderfgoedstad Karlskrona ligt Dragsö Camping & Stugby. Niet alleen een ideale uitvalsbasis voor een uitstapje naar Karlskrona, maar ook een mekka voor sportvissers. De marinehaven van Karlskrona dateert uit 1680 en is een uniek overblijfsel uit de tijd dat Zweden een belangrijke mogendheid was. Of overnacht op Kristianopel Resort, waar je kampeert op het historische terrein van het charmante Kristianopel op de grens met Småland. Deze camping is omgeven door een hoge ringmuur uit de 17e eeuw die dateert uit de tijd dat Blekinge nog bij Denemarken hoorde. Hier vind je vestingwerken uit de 16e eeuw en een prachtige kerk uit 1624.
Foto: Kristianopel Resort Blekinge/Andreas Blomlöf, Scandlines
Duurzaam naar Zuid-Zweden met Scandlines
Met 60 afvaarten per dag is Zuid-Zweden gemakkelijk en flexibel bereikbaar met de ferries van Scandlines. En bij voorkeur zo duurzaam mogelijk… Scandlines maakt gebruik van veerboten die worden aangedreven door milieuvriendelijke hybride motoren. Daarnaast is een windvoortstuwingstechnologie ontwikkeld om de CO2-uitstoot van de hybride veerboot “Kopenhagen”, die op de route Rostock-Gedser vaart, verder te verminderen. Sinds mei vaart ook een tweede veerboot “Berlijn” met een rotorzeil op dit traject. Met de installatie van een rotorzeil blaast de rederij het al bijna 100 jaar bestaande Flettner rotorconcept nieuw leven in en investeert het in milieuvriendelijke windvoortstuwingstechniek.